Kinas maskproduktion mitt i COVID-19 indikerar stark tillverkningskapacitet

- May 28, 2020-

Kina exporterade 3. 86 miljarder bitar av maskeringar mellan mars 1 och april 4, och siffran expanderade till 23. 94 miljarder i de kommande 26 dagarna. På bara två månader skickades totalt 27. 8 miljarder bitar av masker från Kina till utomeuropeiska destinationer, ungefär 3 gånger mer än de som exporterades under det senaste året.

1

Förutom BYD har många andra kinesiska tillverkare inklusive bilproducenten GAC Group, joint venture-tillverkaren SAIC-GM-Wuling, hemmaföretagets gigantiska Gree Electric och plaggproducenten Youngor blivit pelarna som stöder Kinas maskproduktion.

"Den snabba övergången för så många företag, som inte fanns i branschen förut, indikerade Kinas starka tillverkningsförmåga," sade Zeng Qinghong, styrelseordförande för GAC-gruppen. De rika erfarenheterna från den kinesiska tillverkningsindustrin inom teknik, ledning, kvalitetskontroll och hantering av leveranskedjor, liksom dess tillräckliga talangreserv och breda fabriker har alla lagt en solid grund för maskproduktionen, tillade han.

Fan Weijian, ingenjör från GAC-gruppen delade sina personliga upplevelser i den industriella övergången. När han och hans kollegor monterade den första maskproduktionsmaskinen, svetsningstekniken för masker' öronband blev oväntat en stor utmaning, som till och med stoppade hela produktionslinjen, eftersom svetshuvudet alltid höll fast vid maskerna.

Det var ingen som gav vägledning, men de utforskade en väg ut ur sina egna upplevelser. De inrättade en speciell arbetsgrupp för att ta itu med problemet och gjorde experiment med ett högpräciserat sifferstyrt maskinverktyg. Efter fyra dagar av hårda ansträngningar fann de den perfekta lösningen och gjorde ett genombrott.

2

Kinas industrikedjor är nära sammankopplade, och landet har ett komplett produktionssystem. Det är en konsensus som uppnåtts av många företag som flyttade sin produktion till masker för att reagera på epidemin.

Maskerna är små, men deras produktion kräver gemensamma ansträngningar från en komplicerad industriell kedja som täcker kemikalier, textil, material, maskiner, metallurgi, elektronik och andra basindustrier. Det kräver också tekniker som materialbearbetning, tillverkning av maskiner, elektronisk hantering och ultraljudsvetsning. Det hade varit omöjligt att tillverka produkterna om någon länk i denna kedja misslyckades.

Med 41 industridivisioner, 207 grupper och 666 klasser av produkter och tjänster har Kina utvecklat ett oberoende och komplett modernt industrisystem. Det är det enda landet i världen som markerar alla industrikategorilådor under FN: s' industriell klassificeringsstandard.

Allt material för masker och reservdelar till maskmaskiner kunde tillverkas och köpas på kort tid i Kina när global logistik blev orolig av epidemin.

Det kompletta systemet lägger inte bara en solid grund för utvidgningen av maskproduktionen utan gav också ett stort bidrag till den globala kampen mot epidemin. Hittills har Kina erbjudit medicinsk och materiell hjälp till 127 länder och 4 internationella organisationer.

"Beställningar som nu är planerade kommer att levereras i oktober, och vi har exporterat våra produkter till många länder," säger Jiao Na, vice generaldirektör för den utomeuropeiska försäljningsavdelningen i San Qi Medical med bas i Rizhao, östra Kinas Shandong-provins. Enligt henne har lamporna från verkstäderna inte stängts av sedan slutet av januari i år, och fabriken har producerat totalt 300 miljoner maskeringar.

San Qi Medical kämpade inte ensam mot epidemin. För att hjälpa företaget återställa och utvidga produktionen, inrättade kommunstyrelsen i Rizhao en speciell arbetsgrupp som var stationerad vid företaget, tillsammans med två särskilda tjänstemän som skickats av berörda avdelningar, för att erbjuda hjälp och jämna industrikedjan. Företagets dagliga produktion ökade snart till 3. 5 miljoner stycken, fem till sex gånger än vanligt.

Regeringsavdelningar på alla nivåer och alla branscher i hela landet har deltagit i kampen mot epidemin vid första tillfället för att säkerställa maskproduktion. "Vårt land har de institutionella fördelarna med att koncentrera resurser för att åstadkomma stora åtaganden, och det är därför vi gjorde sådana framsteg," sade Sun Zhicheng, medlem av materialförsörjningsgruppen i CPC: s centralkommittons ledande grupp för epidemisvararbete, och biträdande direktör -general för Social Development Bureau, National Development and Reform Commission.

3

Ett par:Kinesiska experter Dela COVID-19 Response Experience med Uganda, Sydsudan Nästa:Peking erbjuder hjälp för att hantera hälsokris